Quantcast
Channel: Allt Om Barnvagnar » Mountain Buggy Duet
Viewing all 11 articles
Browse latest View live

Ihopfällda vagnar

$
0
0

Produktbilder och mått i alla ära, men när man söker information om barnvagnar så har kunderna oftast fler frågor än vad företagen är förberedda att svara på. En vanlig fråga är hur vagnen ser ut ihopfälld i förhållande till något annat, så man har möjlighet att själv bilda sig en uppfattning om exempelvis bagageluckan är stor nog. (Är den inte det så köper man en ny bil, valet av barnvagn är alltid viktigast. Hehe.) Här kommer en bildkavalkad på diverse vagnar i ihopfällt tillstånd.


Mountain Buggy Duet ihopfälld bredvid Bugaboo Donkey ihopfälld (Tack Mikaela!)
Donkeyn går att fälla ihop med sittdelarna på men det blir inte alls särskilt liten då. Som synes på bilden blir Dueten plattare men en aning längre. Dueten fälls i ett stycke.


Bugaboo Cameleon ihopfälld bredvid Bugaboo Bee + (Plus) ihopfälld (Tack Jessica!)
Vagnarna är placerade sida vid sida i bakluckan på en Volvo V70, och ryms som ni ser helt utan problem. Bägge vagnarna är så långt inskjutna som det går, Bee sticker således ut lite längre än vad Cameleon gör men är i gengäld både smalare och väldigt mycket plattare.

Bugaboo Cameleon ihopfälld bredvid en Bugaboo Donkey Mono ihopfälld (Tack Erika!)
På översta bilderna är endast chassit ihopfällt. Det faktum att Cameleon ser ut att vara avsevärt mycket smalare än Donkeyn är framför allt en synvilla. Enligt Bugaboo har Cameleon och Donkey samma mått på bredden men de som mätt själva hävdar att Cameleon snarar äe 58-59 cm bred medan Donkeyn är 60 cm. Det som lurar ögat är att Donkeyn är jämnbred medan Camen är smal överallt utom över bakhjulen. På de två nedersta bilderna är sittdel och även Donkeyns sidokorg med, sittdelarna ligger löst ovanpå chassit för bästa jämförelse eftersom att Cameleon inte går att fälla med sittdelen på.
/Anna


Att flyga med barnvagn; Prampack och Airshells

$
0
0

När man ska flyga med barnvagn är det att rekommendera att använda en transportväska till vagnen. Flera märken, till exempel Bugaboo, Orbit och Kronan har egna väskor till sina vagnar medan Prampack är en väska universal som passar alla singel- och syskonvagnar på marknaden. Om man har flera vagnar man flyger med vid olika tillfällen och vet man med sig att man ska flyga flera gånger med vagn och dessutom ta sig längre sträckor med bagaget är en Prampak att rekommendera eftersom den har hjul så att man kan dra väskan bakom sig. En Prampack kostar 1699:-. Om man bara ska flyga vid ett enstaka tillfälle, till exempel på en charterresa och kan packa upp vagnen snart efter landning är Airshells ett bra alternativ. Airshells är en väska som du kan hyra på de största flygplatserna i Norden. Du bokar och betalar med kort via deras hemsida där du samtidigt anger vilka flighter du ska resa med. På Arlanda hämtar du och lämnar tillbaka din väska vid effektförvaringen på plan 1, nedanför ankomsthallen. Ta rulltrappan ner vid Pressbyrån. Priset för en vecka är 149:-, om du ska ha väskan fler veckor kostar det 40:- per vecka. Jag använde mig av deras syskonvagnsvariant och blev förvånad över storleken. Till en Mountain Buggy Duet hade singelvagnvarianten räckt. Måtten på singelväskan är L105*B65*H50. Måtten på syskonvagnsvarianten är L110*B82*H60 cm. Jag bokade väskan 12 timmar före avgång och både bokning, betalning och uthämtning gick utan problem.

När man hämtar ut väskan är den paketerad så att den är smidig att bära eller stapla på bagagevagnen men jag gillade nog Prampaks ”liggunderlagsrullning” bättre. När man packar vagnen i väskan ska man ta av hjulen innan. Jag lindade in dem i påsar så att de inte skulle repa chassit eller olja ner klädseln.

Fördelar med Airshells

Billig och smidig lösning om man bara ska resa någon gång med barnvagn.

Vagnen blir skyddad under resan, även om den inte garanterat kommer fram oskadd så ligger den tryggt.

Internationell märkning på väskan gör att all flygplatspersonal förstår att det är ömtåligt innehåll.

Smidigt att slippa ta med väskan hemifrån, den hämtas och lämnas på flygplatsen.

Väger bara 5 kg tom.

Nackdelar med Airshells

Det finns inga hjul på väskan så den blir extremt otymplig att lyfta eller bära.

Det finns inga separata fack att lägga hjulen i.

En starkare färg på väskan än den svarta kanske gör att personalen blir ännu mer uppmärksam på ömtåligt innehåll.

/Lofsan

Förhandsinfo: City Select och Mountain Buggy i webshop

Liggdel till syskonvagn

$
0
0

För att inte syskonvagnar verkligen ska bli de slagskepp de ofta kallas för så gäller det att ta tillvara på varje centimeter. Detta innebär att både sitt- och liggdelen på en syskonvagn generellt är mindre och smalare än på motsvarande singelvagn. Jag har under dagen ägnat mig åt att ta reda på innermåtten på liggdelen hos tre populära syskonvagnar och tänkte dela med mig av vad jag hittade. Alla mått är cirkamått. Jag har själv mätt Donkeyns liggdel och en snäll tjej i barnvagnsgruppen mätte UJ Duos liggdel. Att få tag på innermåtten till Duetens liggdel var ingen enkel match och jag tycker att det är väldigt förvånande att inget barnvagnsmärke har dessa mått tillgängliga på sin hemsida eller i produktbeskrivningen av vagnen. Till slut fick jag via telefon tag på en trevlig kvinna hos Mountain Buggys leverantör i Sverige, World Wise Baby, som gick iväg och mätte en liggdel åt mig. Det är alltså olika personer som mätt alla liggdelar men med en liten felmarginal är dessa mått de korrekta.

Innermått på liggdelen till Bugaboo Donkey
Längd:
Cirka 78 cm.
Bredd: I huvudänden omkring 30 cm och sedan smalnar liggdelen av och är i fotändan ca 27 cm.

Innermått på liggdelen till Urban Jungle Duo
Längd: Ca 73 cm.
Bredd:
Ca 29 cm.

Innermått på liggdelen till Mountain Buggy Duet
Längd: Ca 73 cm.
Bredd: Ca 28 cm.

Dueten har alltså minst liggdel, tätt följd av Duon. Donkeyn vinner å ena sidan på längden men har egentligen inte särskilt mycket mer att erbjuda. Å andra sidan är varje centimeter av betydelse,  i synnerhet på vintern när man kanske vill få plats med en åkpåse eller ett lammskinn utöver själva bebisen.
/Anna

 

Springa med barnvagn

$
0
0

I dag gjorde jag premiärpasset med Mountain Buggy Duet. Den fungerar bra att springa med, även om den inte är avsedd för det. Jag sprang förut med Bugaboo Donkey också men Duet är mer följsam och vobblar ingenting trots svängbara framhjul. Jag har aldrig sprungit med en ren löparvagn även om vår förra Mountain Buggy Terrain marknadsförs som en sån. 2012 är året som jag ska springa mer så en riktig löparvagn för två barn står på önskelistan. Helst en sådan som går att växla mellan att åka skidor med och cykla framför, en Chariot CX2 med andra ord. Den har fått bra omdömen och ska passa bra för föräldrar som är olika långa. Jag är ju 158cm och min man Hans 183cm så vi har helt olika utgångslägen när vi springer med barnvagn. Vi är en aktiv familj som tycker om att vara utomhus och uppleva natur och miljö, i vinter ska vi åka mycket skidor både utför och på längden och så ska vi springa många mil. En barnvagn som kan ta runt barnen på dessa äventyr vore grymt.

Mountain Buggy Duet fungerar att springa med, trots att den inte är gjord för det. Men det finns mer optimala löparvagnar på marknaden.

Har ni en specifik löparvagn eller springer ni med ”vanliga” vagnen? Har någon erfarenhet av att åka längdskidor med barnen på släp?

/Lofsan

Standardbredd på syskonbarnvagnar

$
0
0

Det blir allt vanligare att barnvagnsföretagen gör vagnar där syskon sitter på höjden eller längden men fortfarande är det nog vanligaste att ha en syskonvagn på bredden. Bland syskonvagnar där barnen sitter bredvid varandra finns det något som kallas ”Stockholmsmått”. Stockholmsmåttet är 75 centimeter och innebär att bussar, tunnelbanespärrar, entréer i offentliga miljöer och så vidare alla är minst 75 cm breda. De allra flesta syskonvagnar på bredden är inom denna standardbredd med några undantag. Syskonvagnar som är inom 75 cm är bland annat de i listan nedan, de vanligaste nämnda, fyll gärna på med flera modeller och märken:

 

  • FirstWheels City Twin
  • Phil & Teds e3 Twin
  • Bugaboo Donkey
  • Koelstra Flexxo Twin
  • Mountain Buggy Urban Jungle Duo
  • Chicco Ct 0.5 Twin
  • Brio Twinsitty
  • Brio Duette
  • Teutonia Team Alu S4
  • EasyWalker Duowalker Sky
  • BabyTravel Dublin
  • Carena Double swing

Värt att nämna är Mountain Buggy Duet som bara är 63 cm bred med fullt liggläge för båda barnen. Om du är osäker på om hissen, porten eller bilen verkligen kommer att rymma din vagn rekommenderar vi att du mäter med måttstock och/eller lånar en vagn av samma modell och provar. Barnvagnsmärken mäter olika och det är skillnad på om den bredaste punkten är över bakhjulen, bygeln, handtaget eller liknande. Om du bor i en gammal fastighet med smalare hiss än 75 cm kan du överväga Bugaboo Donkey som du vid passagen klickar av en sittdel och sedan justerar chassit så att bredden blir smala 60 cm.

Recension av Mountain Buggy Duet

$
0
0

Efter 1,5 månad har jag nu tillräckligt många timmars användning av vår Duet att jag kan skriftligt utvärdera design, funktioner och användarvänlighet. Mountain Buggy Duet finns bara i en färg än så länge; svart/flinta. Jag hoppas att den lanseras i fler färger för även om det är väldigt praktiskt med svart och mörkt grå så vore det roligt med en färgklick. Duets största behållning är det smala chassit. Om man som vi bor i storstan, åker buss, handlar och går på trånga trottoarer är det guld att ha en smal syskonvagn som är lättmanövrerad.

Chassi

Mounatin Buggy Duets chassi känns stabilt, det fjädrar lite i både sidled och frontalplan men inte lika mycket som en Duo (Mountain Buggy´s syskonvagn i standardbredd). Chassit är robust, i aluminium men knakar lite när två barn sitter i. Kanske ska man smörja lederna?

Suffletter

Med två separata suffletter så kan ett barn sitta och titta åt sidan medan andra barnet ligger skyddat och sover med sin sufflett uppfälld. Längst fram sitter en liten solkeps som man kan fälla fram för skugga eller för att skydda mot insyn. Suffletten gör sittdelen ombonad även i sittläget. Båda suffletter har en lucka med plast under så att föräldern kan titta ner på barnet medan man promenerar, den är mest användbar om barnet ligger ner, i sittläget ser man bara en hårbotten eller mössa.

Sittdelar

Det finns två stora nackdelar med Duet´s sittdelar; den första är att de är framåtvända så att även små barn måste åka framåt. Den andra är att de även i det mest upprätta läget lutar lite bakåt. Det förstnämnda känns inte så jobbigt för oss nu, med en kille på 14 månader och en 2,5-åring så klarar de att åka framåt men lillebror skulle inte ha gjort det för ett halvår sedan. Det känns värre med det bakåtlutade läget på sitsarna. Båda killarna vill gärna dra sig upp till helt sittande, som de är vana från Bugaboo Donkey. Storebror har tillräcklig styrka i nacken för att kunna sitta rakt upp med händerna på bygeln men för att lillebror ska vara nöjd så har vi ofta pallat upp honom med en kudde. Fördelen med sitsarna är att de i nedfällt (sitsarnas lutning regleras med remmar på baksidan) hamnar helt plant och tillsammans med de stora suffletterna blir det en riktigt mysig och ombonad sovplats. Selen går att regler i tre höjder genom en enkel handrörelse och har ett stort och rejält spänne i grenen. Våra barn föredrar att bara spännas fast över höften även om det rekommenderas att selen träs över bröstkorgen.

Mått och vikt

Bredd: 63cm (bygeln är bredaste punkten)
Höjd: 86-104cm (beroende på hur högt du har knäledshandtaget)
Längd: 113cm
Maxbelastning: 36 kg
Vikt: 15,5 kg
Sitsarna är 29 cm breda

Vi använder Duet med vinteroveraller och en dubbelvikt fleecefilt vintern 2012. Hade vi haft yngre barn hade vi haft åkpåsar till men vi har inte provat. Båda barnen sitter bra avseende både bredd på sitsen på på höjden.

Körförmåga

Duet är en lättrullad och lättsvängd vagn. Eftersom framdäcken (Duet har samma däck som Swift) sitter tätare än på Bugaboo Donkey är den mer lättmanövrerad, som en trehjulad vagn fast utan de nackdelar en trehjulad vagn medför. Varukorgen rymmer 5 kg och även som fullastad påverkar den inte tyngdpunkten eller körförmågan.

Övrigt

Duet går att kombinera med en eller två liggdelar, en eller två babyskydd (i olika höjd) eller två sittdelar.Jag hade önskat en mer lättåtkomlig varukorg som rymmer mer än 5 kg, om man har två små barn behövs mycket packning för en heldag. Jag skulle gärna se en bättre lösning för att låsa vagnen i ihopfällt läge. Man ska dra en rem och spänna ett plastspänne för att låsa ihop chassit, en lite knepig lösning. Jag använder inte den utan lyfter upp vagnen i bagageluckan på bilen med ett grepp i understa delen på chassit istället. Vi har gjort tre flygresor med Duet, nerpackad i en Airshell (den passar i singelvagnsvarianten) och den har kommit fram helt opåverkad.

Sammanfattning

Om du kan bortse från att barnen åker vända framåt, lätt bakåtlutade och uppskattar en smal syskonvagn på bekostnad på extra utrymme i sitsarna är Duet en vagn för dig. Om du (som jag) inte vill att yngre syskonet ska åka framåt direkt efter liggdelen bör du överväga en annan syskonvagnsvariant, till exempel Bugaboo Donkey.

 

/Lofsan

Mountain Buggy Joey

$
0
0

I augusti kommer ett nytt tillbehör till Mountain Buggys vagnar Duet och Duo att finns tillgänglig i butik. Av någon outgrundlig anledning har de döpt den extra varukorgen till Joey. Jag gillar Mountain Buggys produkter, deras namn är något jag förknippar med kvalitet. Men jag tycker faktiskt att det är lite trist med idéer som så uppenbart kopierats av en annan vagn (host, Donkey, host). Nog kan MB, med många års erfarenheter av barnvagnsbranschen, ta sig tiden och pengarna att kläcka något eget? Och kanske något bättre anpassat för deras vagnar? Jag har ägt både en Duo och en Duet och klädseln är inget man tar vare sig på eller av så enkelt som med ett klick.

Men vad tycker jag om själva produkten då? Extra förvaringsutrymme är aldrig fel. Och med tanke på Duetens smala mått, den är blott 63 cm bred, så fyller nog Joeyn en funktion om man främst använder vagnen som singelvagn. Sidokorgen tar dock bara 5 kilo så det begränsar ju något, även om de oftast tål mer än vad som anges. Priset är rätt blygsamt, 40 dollar i USA så kanske 299 kr i Sverige? Tillräckligt mycket budget för att den nyfikne ska tycka att det är värt att testa. Personligen skulle jag dock blir förvånad om det här blir en försäljningssuccé. Mountain Buggy, ni kan bättre!

 

 


Liggdelar till Mountain Buggy

$
0
0

Om det är någon som mot all förmodan läser den här bloggen och undrar vad för nytta man kan ha av en tvättäkta barnvagnsnörd så kan jag besvara den frågan med det här inlägget. Tack vare Anna Atmers kunskaper och välfyllda barnvagnslager blir bilder som den nedan möjliga. Måtten är mätta av Anna själv så som alltid finns det viss felmarginal. Jag tycker att den här bilden med vidhängande information ger en intressant översikt för hur liggdelarna kan skilja sig åt mellan samma barnvagnsmärkes olika modeller. Alla mått är i centimeter.

Swift från år 2010, färg: röd
Längd yttermått: 74,5
Längd innermått: 72,5
Fotände yttermått: 29,5
Fotände innermått: 27
Huvudände yttermått: 29,5
Huvudände innermått: 26,5

Duet från år 2011, färg: svart
Längd yttermått: 75
Längd innermått: 73
Fotände yttermått: 28,5
Fotände innermått: 26
Huvudände yttermått: 29,5
Huvudände innermått: 27

 UJ Duo från år 2008, färg: pumpkin
Längd yttermått: 75
Längd innermått: 72
Fotände yttermått: 30
Fotände innermått: 27,5
Huvudände yttermått: 30
Huvudände innermått: 27,5

 UJ Single från år 2008, färg: matruschka
Längd yttermått: 75
Längd innermått: 72
Fotände yttermått: 38
Fotände innermått: 35
Huvudände yttermått: 38
Huvudände innermått: 35

Sammanfattningsvis kan man säga att liggdelen till Single är klart bredast men att de olika liggdelarna längdmässigt inte skiljer sig åt i någon större utsträckning. UJ Duo motsvarar alltså UJ Single, fast som syskonvagn, medan Duet blir Swiftens version av en syskonvagn. En bra sak att veta är att det inte går att använda liggdelen för Single till Duon eller vice versa. Däremot så kan man rent teoretiskt byta fästen på en Swift-liggdel och då få den att funka på UJ Duo, men det kräver en hel del arbete och rätt utrustning. Om man har köpt en MB-vagn och ska köpa till liggdel separat är det alltid enklast att köpa ”rätt” liggdel direkt. För Duo och Single gäller att alla liggdelar från och med år 2004, då de fick snäppfästen, går att använda på respektive vagnen från och med 2004 oavsett exakt årsmodell. Liggdel från 2005 ska alltså funka fint på chassi från 2009!

 

Utrymme i syskonvagn vintertid

$
0
0

Jag har kört fyra olika syskonvagnar i vintermiljö: Mountain Buggy Duo, Phil & Teds Vibe, Bugaboo Donkey och Mountain Buggy Duet. Jag älskar syskonvagnar och alla dessa fyra är bra på sitt eget vis, men något som alltid kommer med en syskonvagn med rimlig bredd (för mig är det ett måste att hålla mig inom Stockholms-måttet om 75 cm) är en kompromiss vad gäller utrymmet i sitt- och liggdelarna. Det är svårt att få till en fullstor sittdel utan att vagnen blir pansarlik i sin storlek! Och på vintern dras detta lilla bekymmer till sin spets, för då ska barnen få plats i vagnen och det i full vintermundering eller nerbäddad i en varm och gosig åkpåse. Många kan nog bli avskräckta av att det _ser_ trångt ut för ett barn men jag har alltid utgått från mina barns upplevelser och de har varit tydliga med att kommunicera om de trivs i vagnen eller inte. Även ett litet barn tror jag har förmågan att säga ifrån om det blir för tight, för kallt, för varmt etc.

trearingidonkey

Det här är min äldsta, då tre år gammal och cirka 97 cm lång med en vikt på drygt 14 kg, i sittdelen på Bugaboo Donkey. Första bilden med suffletten nedfälld och andra med suffletten i halvt uppfällt läge. Inga problem för honom att utrymmas trots underställ och vinteroverall. Däremot blev selen en aning för trång så jag fick nöja mig med att spänna fast honom enbart över höfterna.

vinter_duetBarnen är 3 och 1 år gamla på den här bilden och de sitter i en Mountain Buggy Duet. Treåringen lika stor som på bilden ovan fast utan vinterkläderna på och ettåringen är 77 cm lång och väger drygt 11 kg. Åkpåsen är en 7 AM Le sac igloo i storlek medium. Ute på promenad i kylan, det var väldigt kallt den här perioden, så hade ettåringen även på sig en fleeceoverall och tossor, mössa och vantar. Det ihop med åkpåsen var fullt tillräckligt för att hålla henne varm och utrymmesmässigt så satt hon helt okej. Treåringen hade samma vinterutstyrsel som i bilden på Bugaboo Donkey ovan, även han satt okej. Det var precis att det räckte till med utrymme över överarmarna på honom, vilket nog syns även på bilderna ovan, men själv hade han inte något emot det.

 

Mountain Buggy Duet 2.5

$
0
0

MB-Duet25-frontMountain Buggy Duet 2.5 är Mountain Buggys senaste version av sin exceptionellt smala syskonvagn Duet, som först lanserades hösten 2011. Vagnen var då 63 cm bred men är nu i 2.5-versionen 65 cm bred. Det är ändå en knapp decimeter smalare än vad de konkurrerande syskonvagnar på bredden är. Mountain Buggys första syskonvagn på bredden, Duo, var en väldigt populär modell som existerade i ett drygt decennium innan den nu har tagits ur produktion. Det fanns helt enkelt inte längre någon efterfrågan efter att den smidiga Dueten släpptes. Duet 2.5 har fyra lufthjul, de två framtill är svängbara men kan låsas i ett fast läge om man vill få förbättrad framkomlighet i terräng eller snö. Hjulen är dock relativt små och även om jag tycker att Dueten är skön att köra och utan problem kan manövrera den med bara en hand, så är rullet kanske inte det allra bästa jag har testat på. Jag har kört MB Duet 2.5 under en kortare period och bjuder därför mer på en genomgång av vagnen än på en regelrätt, fullång recension. För tidigare inlägg om vagnen så finns det en del att läsa i bloggens arkiv om Mountain Buggy Duet.

MB-Duet25-ihopfallningDuet 2.5 har i flera avseenden förbättrats i jämförelse med den tidigare versionen. Ett exempel på detta är ihopfällningen. På den gamla Duet så krävdes två händer och ett visst famnomfång för att man skulle kunna komma åt de två spärrarna på vardera sida om chassit. På Duet 2.5 har ihopfällningsknappen placerats framtill på chassit, ovanför fotstödet och mellan de två sittdelen. Knappen på spärren trycks in och sedan dras spärren loss, varpå vagnen viker ihop sig så att framhjulen hamnar under vagnen. Duet 2.5 förblir alltså 65 cm bred, och blir bara marginellt kortare men väldigt mycket plattare. MB Duet 2.5 är därför relativt enkel att få in i bagageutrymmet på en bil, även om det fortfarande kräver att man kan ta ett ganska stort grepp om chassit när vagnen ska lyftas upp.

MB-Duet25-joey-liggdel-ligglageDet jag gillar med Mountain Buggy Duet 2.5 är att det är typen av vagnen som känns så okomplicerat enkel. Man förstår intuitivt hur den fungerar och den har inget extra lull lull, bara de mest väsentliga funktioner. Sittdelarna har steglöst ställbara ryggstöd som regleras med remmar. Liggläget är i princip helt plant, sittdelen skulle alltså kunna användas med en mjuklift om man skulle vilja. Fotstödet är inte ställbart. Varukorgen är rymlig och enkel att komma åt. Har man båda ryggstöden i liggläge kanske man upplever det som en aning bökigt att få ned en hel matkasse i varukorgen, men jag har under testkörning med lätthet packat in en (ihopfälld) sparkcykel så utrymme finns det utan tvekan.

Klädseln är förvånansvärt enkelt att ta av. Några hakar, någon dragkedja, det går på någon minut faktiskt och som bilden överst till höger i collaget ovan visar så ser det heller inte så konstigt ut att ha bara en sittdel på. Tyvärr finns det bara en typ av bygel, som går över båda sittdelarna. Så ska man köra Duet 2.5 med endast en sittdel så får man hoppa över bygeln helt. Joey, som sidokorgen kallas, är ett namn baserat på vad man kallar en djurbebis till ett pungdjur. Sidokorgen ska alltså funka som en pung, att samla saker i snarare än bebisar dock. Joeyn har samma maxvikt som sittdelen, alltså 18 kg, vilket innebär att man kan storhandla tills plånboken blöder om man har MB Duet 2.5 som shoppingsällskap. Joeyn fästs vid chassit med två adaptrar som kläms på plats och som man sedan klickar fast shoppingkorgen i. Samma gäller liggdelen, det är alltså också det snabbt gjort till skillnad mot Mountain Buggys tidigare lösningar för att fästa en liggdel vid ett syskonchassi. Liggdelen är ganska liten, vilket känns logiskt med tanke på att chassit inte är så brett. Suffletten på sittdelen funkar bra med sin lilla solkeps även i liggläge, men liggdelen sufflett hade gärna fått vara en aning längre. Barnet i liggdelen känns en aning oskyddat även om suffletten är fullt utfälld.

MB-Duet25-face-to-faceDet jag tror är mest intressant med MB Duet 2.5 är dock att liggdelen numera kan byggas om till denna bakåtvända face-to-face-sittdel. Den bakåtvända sittdelen kan alltså inte köpas separat, utan det är samma ram och sufflett som till liggdelen, och så medföljer ett sittdelstyg som träs på ramen. Sittdelen har också 9 kg som maxvikt, man tänker att den borde orka 18 i och med att sidokorgen Joey kan ta den vikten men tyvärr. Min yngsta på bilderna ovan fyller 2 år om två månader och är cirka 85 cm lång, relativt normalstor för sin ålder. Han ryms ju faktiskt bra i sittdelen och suffletten kan fällas upp utan att slå i huvudet. Benstödet känns dock för kort och ett barn i hans ålder uppskattar inte det fixerade viloläget det minsta, han vill kunna sitta upp mer. Face-to-face-sittdelen kan rent fysiskt fästas på chassit även i liggläge, men som jag förstått är detta inte testat och godkänt och sittdelen måste alltså lossas helt och sen klickas fast igen. Jag hoppas Mountain Buggy i framtida utveckling gör face-to-face-sittdelen med lite längre fotstöd och att det finns möjlighet att vinkla sittdelen med barnet i. Då skulle MBs vagnar snart vara jämförbara med andra duo- och syskonvagnar med vändbara sittdelar. Och tyvärr, denna liggdel och face-to-face-sittdel finns inte för Duo, endast för Duet.

När ens bebis vuxit ur liggdelen, vilket kanske görs redan vid 3-4 månaders ålder om man har ett stort barn, och ännu mer om barnet är fött på hösten och uppnår den åldern mitt i vintern när man ska ha tjocka kläder och kanske en åkpåse också, då fyller face-to-face-sittdelen sin funktion som allra mest. Den gör mycket mer utrymme för en större bebis, och det går utmärkt att fästa en (mindre) åkpåse i den. Ett barn runt halvåret brukar dessutom i större utsträckning trivs i ett tillbakalutat viloläge, att sova med huvudet lite upphöjt känns väl dessutom bara positivt såhär i influensa- och förkylningstider.

MB-Duet25-barn-storlekSist men inte minst: Dueten är 65 cm smal, hur stora barn kan egentligen rymmas i den? Rätt stora, tycker jag. Mitt mellanbarn fyller 5 år om några veckor så hon är egentligen mer än 4,5 år gammal på dessa bilder. Och hon sitter bra, så länge hon sitter. Men i hennes ålder så är behovet av liggläge också i princip lika med noll, och att fotstödet är lite kort bekymrade henne inte. Den sträcka på 2,5 km hon åkte i vagnen så var det inget problem att sitta med böjda knän. Minstingen på 85 cm har utrymme kvar för att växa innan fötterna ens tar i fotstödet, och han har rymd under suffletten också. På bilderna ovan har jag tryck fram ryggstöden en bit framför suffletten, för att få ett mer upprätt sittläge – något jag vet uppskattas av mina barn. På sina singelvagnar är detta en funktion som Mountain Buggy redan har förbättrat, så vi får hoppas att syskonvagnen får se samma utveckling framöver – då det vanliga sittläget är en aning för bakåtlutat i mitt tycke.

Mitt sammanfattade intryck av MB Duet 2.5 är riktigt gott. Det finns detaljer kvar för Mountain Buggy att jobba på, men det har också hänt väldigt mycket positivt i jämförelse med den första MB Duet som jag körde i januari 2012, för snart fyra år sedan. Med en snart femåring och en tvååring i vagnen så känns den som sagt stundvis lite trögkörd, jag tror jag skulle uppskattat något större hjul kanske, men den är fortfarande manövrerbar med en hand och att den är så smal gör den ändå väldigt enkelt att använda, i synnerhet i stadsmiljö eller inne i matbutiker och dylika miljöer. Jag förstår varför MB Duet är en populär barnvagnsmodell och ser verkligen fram emot hur Dueten kommer fortsätta förbättras.

Viewing all 11 articles
Browse latest View live